>

Slika o samoj sebi

Oblik vašeg tijela je jedinstven; to je važno upamtiti zato što su temeljni kostur i musklatura koje ste nasljedili nepromjenjivi. Osobine, kao što su vaša visina, veličina stopala, širina ramena te dužina i oblik nogu, nosa, prstiju na rukama i na nogama, tvore jednu cjelinu. Svaka je osoba individua s određenim osobinama koje određuju njegov genetički make-up.

oblik tijela_kristinka

Ako ste malo debeljuškasti, može vam smetati kaže li netko, za koga mislite da je tanak poput štapa, da brine kako je predebeo. Ali logično je da to ovisi o tome kako sebe vidimo.

ogledalo i žena_kristinka

Malotko sebe vidi stvarno onakvim kakav uistinu jest. Skloni smo krivo procjenjivati svoje tijelo pretjeranim optuživanjima za debljinu, čak i kad se pokazuju samo naznake naslaga oko ošita. Pa iako to zvuči začuđujuće, način kako se ponašamo u svakodnevnom životu (misleći da nas i drugi tako vide) često se poklapa s našom slikom o nama samima.

ogledalo_kristinka

To je začaran krug: mislimo da nismo dorasli mjerama o standardnom idealu ljepote tako da naše samopoštovanje opada, često tako nisko da osjećamo kako naše tijelo nikad neće postati bolje. To dalje uzrokuje da naše samopouzdanje stalno tone, osjećamo se još gore i tako se začarani krug nastavlja.

ovisnost o čokoladi_kristinka

Kontroliranje vlastitog izgleda donosi nebrojene koristi. I što brže to budete učinili, nagrada će biti veća, zato što uspješni rezultati brže pojačavaju vaše poštovanje. No, prije nego poduzmete nešto da popravite svoj oblik, morate razviti pozitivno razmišljanje: usredotočujući se (i prihvaćajući) na model svoga tijela, zatim neka vam to postane cilj. Zaboravite konvencionalne ideale ljepote  – ne morate imati izuzetno duge noge da biste imali izražajnu figuru; ono što već imate – svoj osnovni oblik – izvanredno je. Treba ga samo usavršiti, a to je ono što svatko može.

zene-CD-ogledalo-frizura_kristinka

 

Izvor: “Sve o ljepoti”,  profesionalni vodič za oblikovanje tijela, prehranu, zdravlje i vitalnost.

 

0 comments

A što vi mislite?